Groep 5 studeert af

Home / Nieuws / Groep 5 studeert af
Groep 5 studeert af

Groep 5 van de opleiding Coaching in Transitionele Ruimte is vorige week afgestudeerd. Met trots kijken wij terug op de weg die onze nieuwe collega’s hebben afgelegd het afgelopen jaar. Zij hebben hun diploma zeer verdiend. Hieronder lees je over de ervaring van 1 van onze studenten, Eveliene de Heer. Hoe zij terugblikt op de diplomeringsdag en in het bijzonder de opleiding.

 

Wie is die vreemde ander? Waar in het gesprek kun je hem of haar ontmoeten? Daaraan gaat iets vooraf, eerst jezelf ontmoeten. Wie ben je, waar kom je vandaan, wat heb je vanuit huis uit mee gekregen, vanuit jouw cultuur of geloof en welke ervaringen heb je opgedaan. Daarin zijn veel wijsheden op te halen maar er kunnen o.a. ook verkokerde perspectieven te vinden zijn. Ik heb mezelf mogen ontmoeten tijdens de opleiding. Vandaaruit kon ik zien hoe anders de ander nu eigenlijk is en hoe waardevol dit is tijdens coaching maar ook in het dagelijks leven. Zo enkel al de taal die we spreken en de betekenis die we geven aan woorden, daarin kan een schat van informatie liggen die kostbaar kan zijn in een goed gesprek. Ook kwamen mooie thema’s als inzeterkenning en het narratieve / het verhalende ter sprake. Ik heb geleerd de verhalen die mij verteld worden te beluisteren en hoe ik ze beluister. Iedereen verteld zijn verhaal, zijn belevingen en verklaringen daarbij. Het kan verrijkend zijn als je samen het verhaal kunt ontrafelen. Niet om het te plaatsen in waarheid of geen waarheid, niet denkend in een goed of fout. Maar het ontrafelen om ruimte te krijgen voor andere of aanvullende inzichten.

De diplomeringsdag was er één met een lach en een traan. Wat hebben we veel met en van elkaar geleerd het afgelopen jaar. Ik heb het gedachtengoed van de opleiding in mijn hart gesloten. En ik gun het een ieder om hem te volgen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *