Diversiteit en ruimte voor een ander perspectief

Home / Nieuws / Diversiteit en ruimte voor een ander perspectief
Diversiteit en ruimte voor een ander perspectief

Deze zomer op Nu.nl een mooi artikel dat een ander licht schijnt op diversiteit in teams. Diversiteit gaat vaak over verschillende etnische of culturele achtergronden. Maar ook zaken als gender, seksuele voorkeur, sociale status en opleidingsniveau vallen daar onder. En wat dacht je van bijvoorbeeld de sector waaruit je komt.
Stel je een managementteam voor dat bestaat uit een groep mensen die allemaal een technische HBO of Universitaire opleiding heeft gevolgd. Deze technische dominante scholing zorgt ervoor dat onderwerpen en uitdagingen snel als vanzelfsprekend vanuit dit perspectief benaderd zullen worden. Niet zozeer alleen inhoudelijk maar ook de manier waarop het onderwerp geanalyseerd en benaderd wordt. Op een zeker moment erkent dit team dat zij door hun inhoudelijke en technische kennis met elkaar te eenzijdig kijken en de ontstane vacature in het team graag willen invullen met iemand die een geheel andere achtergrond heeft. Zo gebeurt het dat het nieuwe MT lid een opleiding heeft in de kunst, aangevuld met een aantal managementopleidingen.

En nu pas begint de uitdaging. Deze nieuwe collega krijgt als vertegenwoordiger van het creatieve en sociale blik de taak om te zorgen dat de benadering en analyse van problemen en onderwerpen door het MT niet meer alleen technisch zullen zijn, maar dat hier ook meer creativiteit en oog voor de mens aan wordt toegevoegd. Een bijna onmogelijke opdracht wanneer dit niet goed wordt begeleid door de leidinggevende van dit team. Of eventueel samen met een teamcoach. De uitdaging zit niet alleen in de werving van meer diversiteit, maar vooral in het zorgen dat er echt ruimte kan ontstaan voor de andere perspectieven die collega’s vanuit een andere sector meenemen. In dit artikel van NU staat nog een ander mooi voorbeeld beschreven.

https://www.nu.nl/werk/5968767/diverse-werkvloer-vergaderen-met-een-doof-iemand-is-goed-voor-iedereen.html

Meer weten over het leidinggeven of coachen op het vlak van diversiteit in teams? Snuffel eens rond op onze website of kom langs op een van onze proefavonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *